• Romeinen krijgen maar geen vat op dappere Galliërs in Topdivisie

  Zo’n 2000 jaar geleden was Gallië bezet door soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Gallië? Nee, één kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk...

  Het Romeinse leger had tot nu toe geen enkel schrammetje opgelopen en hun reputatie sprak boekdelen. Toen onze verkenners het Romeinse leger richting onze kleine nederzetting zag marcheren, begonnen we toch wel zenuwachtig te worden. Vele andere legers hadden al pogingen gedaan om onze geheime toverdrankformule te veroveren en deze te kunnen gebruiken voor eigen doeleinden. Vanwege de onvermijdelijke veldslag tussen de Galliërs en de Romeinen, besloot Heroïx (Marcel) om aan Panoramix (Jan) te vragen om een krachtige toverdrank te brouwen.

  Deze toverdrank was op donderdagavond al gereed en iedereen mocht een slokje om de krachten te kunnen testen. Iedereen? Nee, Alleen Hoefnix (Tom) en Obelix (Djim) mochten geen slokje, want Hoefnix had geen dorst en Obelix was als kind al in de ketel met toverdrank gevallen. De overige troepen hadden maar dolgraag zin in de toverdrank en dronken het met ketels tegelijk. Iedereen uit de nederzetting voelde zich topfit en iedereen kon minstens 20 Romeinen aan.

  De dag van de veldslag brak aan en iedereen voelde zich goed. Heroïx had een heel strijdplan gemaakt om de nederzetting en de formule van de toverdrank te beschermen. Assurancetourix (Michiel) had nog een nieuw liedje geschreven maar kreeg niet de tijd om deze voor te dragen omdat de aanval door de Romeinen al begonnen was. De toverdrank die donderdag ingenomen was, was blijkbaar uitgewerkt en de strijders uit de nederzetting begonnen slapjes aan de strijd. Asterix (Tobias), Nestorix (René), Kostunrix (Joost), Idéfix (Mart) en de andere Galliërs konden onvoldoende weerstand bieden tegen het grote offensief van de Romeinen en verloren de eerste veldslag.

  Beide partijen hadden behoefte aan een adempauze en de Galliërs namen van die tijd gebruik om te hergroeperen en nieuwe toverdrank in te nemen. Met de strijdkreet “Bij Toutatis!” vervolgende de Galliërs de veldslag. Vol met nieuwe energie begonnen de Galliërs rake klappen uit te delen. Idéfix sloeg onverwachts, maar zeer effectief toe. Ook Heroïx gaf met zijn blauwe schild aanpassingen in het strijdplan door en de overige Galliërs voerden dit goed uit. Na ruim 50 minuten was het strijdveld weer eerlijk verdeeld en stonden de Romeinen en Galliërs weer tegenover elkaar.

  Een valse hervatting van de strijd en 45 minuten later en we waren nog steeds niks opgeschoten in de strijd. Iedere strijder (Romein of Galliër) begon het einde van zijn Latijn te zien. Gelukkig wisten de Galliërs als geen anders dat zij nog nooit een veldslag hadden verloren die langer dan 2 uur duurde. Met deze kennis (en een laatste slokje toverdrank voor Nestorix) begonnen de Galliërs vol goede moed aan het laatste gedeelte van de strijd.

  De Galliërs leken heel goed op weg naar een overwinning, maar de laatste inspanning van de Romeinen verrasten de Galliërs bijna. Het scheelde heel weinig of de Romeinen hadden de geheime formule van de toverdrank veroverd. Het blijven rare jongens, die Romeinen. Gelukkig blijft dit geheim voorlopig veilig in onze kleine nederzetting tot het volgende leger ons probeert te veroveren. Die avond hebben we nog lang feest gevierd en is Assurancetourix, zoals gebruikelijk, ondersteboven aan de boom gehangen omdat hij niet wou stoppen met zingen..

  Onze Panoramix voorspelt dat er komende zaterdag 2 veldslagen bevochten moeten worden ten noorden van onze nederzetting. Het is te hopen dat hij op tijd zijn toverdrank af heeft en de Galliërs fit genoeg zijn om ook daar de geheime formule van de toverdrank te kunnen verdedigen.