• Jasper de Wijs onthult zijn geheim: het BACO-principe

    Jasper de Wijs heeft het trainersstokje bij Dames 1 overgenomen van Marjon Hackmann. En dat hij deze taak uiterst serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat hij al drie zaterdagen bezig is met een handboek. Het belangrijkste dat daarin te lezen is? Het BACO-principe.

    Naast dat hij het zelf een lekker drankje vindt, zegt de afkorting vooral veel over hoe hij zijn dames wil zien spelen. "De B is van betrokken zijn. Je bent betrokken bij het team, maar ook bij de club. Na een wedstrijd ben je niet gewoon meteen weg. De A is van autonomie. Je bent autonoom in het veld, je bent niet afhankelijk van anderen, je zorgt zelf dat je klaar bent voor wat je moet doen. De C slaat op creativiteit. Dit is vooral voor de spelverdelers. En de O staat voor ontwikkelen. Ik denk dat ik voornamelijk kan bijdragen in de ontwikkeling van individuele speelsters."

    Twaalf dames heeft Jasper dit seizoen tot zijn beschikking. Daar zijn wat bekende gezichten bij, zoals Rebecca van Lent en Romy Schoordijk, en ook zijn er wat nieuwe meiden aangetrokken, zoals Yara van Keeken en Kristy Beyazkaya. Na in 2017-2018 kampioen geworden te zijn, was de ploeg in april van dit jaar terug te vinden op de zesde plaats. De coach verwacht veel van dit seizoen, maar wil niet té hoog van de toren blazen. "Op de lange termijn moeten we omhoog, alleen: wat is de lange termijn? Als je kijkt naar het team, is het niet slechter geworden. Ik richt me vooral op ontwikkeldoelen. Ik ga eerst kijken hoe we onszelf beter kunnen maken, dan gaan we kijken waartoe het leidt."

    Na enig aandringen wil hij zijn doelen nog wel ietsje scherper stellen: "Ik wil sowieso niet degraderen, ik wil eigenlijk ook niet onderin eindigen. Ik wil het liefst meedraaien in de top, want dat is het leukste. Ik wil wel graag meedraaien om de winst van de competitie."

    En dus zal er gewonnen moeten worden. Op 14 september staat de eerste ronde van de Nationale Beker op het programma, een week later gevolgd door de eerste competitiewedstrijd in Nieuwegein. Naast winnen hoopt Jasper vooral dat er leuk en aantrekkelijk volleybal gespeeld gaat worden door Dames 1. "Dat het dynamisch is, dat het snel is en ik wil onverwacht een creatief spelletje spelen. Als ik aan het einde van dit seizoen mezelf eigenlijk op de achtergrond kan zetten en kan zeggen: dit zijn onze tactische doelstellingen voor deze wedstrijd, succes ermee. En zij regelen het vervolgens allemaal zelf, dan ben ik heel tevreden. Als ik mezelf misbaar heb gemaakt, dat is mijn doelstelling voor elk team."